ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

Tips van de Nederlandse Rottweiler Club

Tips van de Nederlandse Rottweiler Club

Datum: november 9, 2018

“Verenigingen kunnen het best met een klein team in ZooEasy werken”, tipt Frank Beiboer, voorzitter van de Nederlandse Rottweiler Club (NRC). “Daardoor houd je meer overzicht in je database.” De NRC gebruikt ZooEasy ruim elf jaar om hun honden te registreren. Zij hebben ruim 110.00 Nederlandse en buitenlandse honden in de database.

Gezondheid
De fokkers die zijn aangesloten bij de NRC kunnen toegang krijgen tot de database. Daarvoor betalen ze de vereniging een klein bedrag per jaar. Frank vertelt: “De fokkers kijken naar de gezondheid van de honden. Daarnaast willen ze de werk- en showresultaten zien, zodat ze honden fokken met een goed karakter.” Zo kunnen fokkers gezondheidskenmerken zien, zoals heupdysplasie (HD) en elleboogdysplasie (ED). Ook Juvenile Laryngeal Paralysis and Polyneuropathy (JLPP) staat erbij, een aandoening waarbij de stembanden of strottenhoofd verlamd raakt. “Sinds kort weten we dat JLPP een erfelijke ziekte is die ook bij Rottweilers voorkomt”, zegt Frank. “Hierbij gaan puppies binnen een halfjaar dood. Gelukkig weten we nu dat het goed te bestrijden is. Wanneer één van de twee partners JLPP-vrij is, zal de pup dit niet erven.”

Werkhonden
Naast de gezondheidsresultaten zijn ook de show- en werkresultaten belangrijk voor de fokkers.

Frank heeft ook Rottweilers gefokt en weet: “Rottweilers zijn rustig, betrouwbaar en goed in IPO-sport (Internationale Prüfungs Ordnung). Ze speuren in het land, doen pak- en bijtwerk en zijn gehoorzaam.”

Tip: klein team
Frank heeft enkele tips voor verenigingen die met ZooEasy willen starten: “Laat niet te veel mensen in de database werken. Zo houd je meer overzicht. Stel ook rollen in, zodat een kleine groep gegevens kan invoeren en wijzigen. Onze fokkers kunnen gegevens opzoeken, maar zelf niets wijzigen. Wel voegen zij dekberichten toe op de website. Wij controleren de gegevens en voeren dat in.”

Tip: database is nooit af
Frank Beiboer vervolgt: “Zodra je weet wat er mogelijk is, kan je je database aanpassen, zodat het handiger werkt voor je team.” Tegelijk geeft hij de tip om rekening te houden dat een database nooit af is. “Vier keer per jaar importeren we de gegevens van de Raad van Beheer. Als de naam van een fokker of hond anders is gespeld, bijvoorbeeld met een punt of streepje ertussen, wordt deze als een nieuw contact aangemaakt. Daarom moeten we deze gegevens altijd nalopen.”