ZooEasy is beschikbaar in de volgende talen:

Klanten 2.469 | Accounts 8.604 | Dieren 6.082.123

“Als serieuze vogelkweker kan je niet zonder ZooEasy”

“Als serieuze vogelkweker kan je niet zonder ZooEasy”

Datum: augustus 26, 2019

“De meeste mensen denken dat de zebravink een vrij makkelijke vogel is, maar dat is het niet. Bij het kweken heb je zoveel mogelijkheden; er zijn duizenden kleurcombinaties mogelijk. Het is een lange weg om een zebravink te kweken met alle eigenschappen die je wilt”, vertelt Jesse van Es, vogelkweker uit Woerden. Hij is 31 jaar, studeerde diermanagement, werkt bij een dierenspeciaalzaak, heeft zijn eigen website over kweken met zebravinken en gebruikt ZooEasy voor zijn zebravinken.

Kweekroute
“Mijn ouders hadden altijd al dieren. Vanaf mijn twaalfde startte ik gericht met zebravinken kweken. De eerste jaren selecteerde ik de vogels vooral op kleur. Nu kweek ik ze meer op het formaat en hun model. Erfelijkheid heeft mij altijd geboeid. Ik heb de genetica uit mijn hoofd geleerd, zodat je zelf kan uitrekenen welke kleurslagen je krijgt. Ik probeer inteelt te vermijden en ben het liefst bezig met de toekomst en gezondheid van de vogels. Het is extra handig dat mijn vriendin vogelarts is. Ook kijk ik veel naar de natuur; hoe gedragen vogels zich in de natuur? Hoe zijn de natuurlijke leefomstandigheden en wat is de voeding in de natuur? De kennis vanuit mijn werk pas ik ook toe bij mijn eigen vogels.”

Kleurslagen en kampioenen
Jesse doet ook mee met competities. Eerst vooral in zijn eigen regio, maar vorig jaar voor het eerst landelijk. “Er zijn heel veel kleurslagen bij zebravinken. Ik heb redelijk unieke combinaties, waarmee het niet zo moeilijk is om kampioen te worden, maar wel met de andere kleuren waar meer concurrentie is. Ik kweek alleen in de grijsserie, met zwartwang, blackface, eumo, pastel en bleekrug. Zelf vind ik de pastel bleekrug blackface grijze zebravink het mooist.”

Van je database profiteren
“ZooEasy is echt een aanvulling, je kan dat als serieuze vogelkweker niet missen”, stelt Jesse. “Ik wilde graag online, zodat je overal kan inloggen. Dat is makkelijker, omdat ik vaak buiten de deur ben. Ook als je op een show of beurs bent kan je makkelijker vogels in je database nakijken.” Vroeger schreef hij alles op in boekjes: “Maar het is best veel werk om daarin alles terug te vinden.”

5 tips van Jesse wanneer je start met ZooEasy: 

  • Zet in de database wat voor jou het belangrijkste is
  • In het begin ben je alleen maar aan het invoeren, maar daar pluk je later de vruchten van!
  • Je kan meerdere vogelsoorten toevoegen
  • Neem vaste voetringen, dan is iedere vogel echt uniek
  • Gebruik de extra velden en plaats opmerkingen over de eigenschappen, ouders en kweekrondes. Bijvoorbeeld informatie over een ouder die de jongen niet goed voert. Daar kan je volgend jaar je voordeel mee doen.

Hij ziet ZooEasy vooral als een investering: “De eerste maand was ik alleen maar gegevens aan het invoeren. Daar moet je even doorheen bijten. Later ga je er de vruchten van plukken. Via ZooEasy weet ik weer wie wel of niet bij elkaar kunnen. Je kan koppelingen en stambomen uitdraaien of stambomen meegeven aan nieuwe eigenaren. Ook gebruik ik het programma om te onderzoeken hoe ik bepaalde kleurslagen kan krijgen. Na het eerste jaar ga je van je database profiteren. Je kan alles terugkijken en narekenen. Ik kan niet meer zonder ZooEasy.”