De Nederlandse Organisatie voor de Geitenhouderij (NOG) heeft zo’n twintig regionale verenigingen als haar leden. De ruim 700 betrokken fokkers zijn de leden van de regionale verenigingen. De NOG is daarmee de grootste organisatie voor stamboekgeiten in Nederland. De organisatie beheert de stamboekgegevens van de Nederlandse Witte Geit, Nederlandse Toggenburgergeit, Nederlandse Bonte Geit, Nederlandse Nubische Geit, Nederlandse Boergeit en registreert ook overige geitenrassen zonder stamboek. Sinds kort registreert de NOG haar geiten met het stamboekprogramma van ZooEasy.
Theo van der Meer is voorzitter van de fokcommissie van de Nederlandse Boergeit. Daarnaast is hij keurmeester en stamboekinspecteur voor alle rassen. Samen met de secretaris van de organisatie, Ivar ten Tuynte, beheert hij ook het geiten stamboek van de NOG. “Ik ben hobbyfokker en houd de Nederlandse Boergeit. Deze geit komt uit Zuid-Afrika en is het enige vleesras dat in de NOG vertegenwoordigd is; de anderen zijn melkrassen. Voor hobbyfokkers is het belangrijkste doel om mooie geiten te fokken met oog voor de goede eigenschappen van het dier, zoals melk of vlees geven. Heb je plezier in de stamboekfokkerij, dan kan je altijd aansluiten. Collega fokkers helpen nieuwe leden graag op weg.” Naast de hobbyfokkers zijn binnen de NOG ook een klein aantal commerciële geitenbedrijven bezig met stamboekfokkerij. “Dit zijn de uitzonderingen. Deze bedrijven kijken niet alleen naar de melkproductie, maar hebben ook passie voor verbeteren van het exterieur van de dieren binnen de stamboekfokkerij.”
Nederlandse geiten stamboek rassen verbeteren
Het doel van de NOG is de Nederlandse geiten stamboek rassen te verbeteren. Daartoe houdt de NOG informatie van geiten en bokken bij. Die lijnen gaan soms terug tot de jaren ’30. “We registreren onder andere geboortes, overlijden en de eigenaren van de geiten. We houden daarnaast keuringen, beoordelen of de geiten goedgekeurd worden voor opname in het stamboek en registreren melkinformatie”, vertelt Theo. “De geiten moeten voldoen aan de rasomschrijving, die gericht is op het gebruiksdoel van de geit.”
Continuïteit is belangrijk
De NOG hield de gegevens van de geiten sinds de jaren ’80 al digitaal bij. Sinds kort zijn ze overgestapt naar ZooEasy. “We hebben voor het geiten registreren voor ZooEasy gekozen omdat ze continuïteit bieden. Ook kunnen we onze geiten fokkers bedienen in hun vraag altijd te kunnen beschikken over informatie die online staat.” De NOG startte met een analyse van de database en een proef import, waarbij de gegevens van hun database GReIS werd overgezet naar ZooEasy. “ZooEasy heeft de database ingericht volgens onze wensen. Na de proef import hebben we alle gegevens gecontroleerd, waarna we definitief over zijn gestapt. Er waren nog een paar probleempjes waardoor we twee maanden vertraging hadden voordat we konden beginnen met het registreren van geiten. Dat was even lastig omdat het midden in het lammerseizoen viel, maar alle gegevens zijn inmiddels verwerkt en de fokkers hebben de registratiebewijzen ontvangen.”
Fokkers grasduinen in afstamming
“Sinds 20 april is de database in gebruik voor onze leden. Zij kunnen hun account aanvragen bij de beheerder van de database. De eerste reacties zijn heel positief. Ze kunnen grasduinen en echt alles inzien. Waar we vroeger printjes maakten van de afstammingsgegevens, kunnen de leden nu zelf kijken en proefparingen doen.”