Op donderdag 5 november heeft Wageningen Universiteit & Research een symposium georganiseerd met als onderwerp ‘Fokken met verstand’. Door de Covid-19 maatregelen werd het symposium niet op locatie gegeven maar als online bijeenkomst. Vertegenwoordigers van diverse rasverenigingen, stamboeken en andere betrokkenen luisterden naar en discussieerden met de sprekers over dit onderwerp. Een geslaagde avond!
In de online avondsessie werden de basisprincipes van fokkerij, inteelt en behoud van genetische diversiteit besproken. Ook werd er besproken welke mogelijkheden er zijn om met inteelt om te gaan. Deze thema avond werd georganiseerd door Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN) in samenwerking met Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH). De 2e thema avond vindt plaats op 3 december en heeft als onderwerp DNA.
Onze directeur Erik Reudink was 1 van de sprekers op deze avond: “De presentaties waren zo opgebouwd dat eerst de principes van inteelt werden toegelicht, daarna de risico’s en tenslotte de maatregelen die je kunt nemen met enkele voorbeelden zoals beperking van aantal dekkingen, fok cirkels en outcross. Een goede oplossing om de inteelttoename ook te beperken is het gebruik van de mean kinship berekening. Ik had de eer om de mogelijkheden daarvan met ZooEasy met een praktijkvoorbeeld toe te lichten.” De onderstaande presentatie heeft Erik gegeven:
Via deze link kun je de pagina van Wageningen Universiteit bezoeken waarin een terugblik wordt gegeven op de avond. Met deze link zijn de presentaties van de sprekers te vinden.
Benieuwd naar de mogelijkheden van de mean kinship berekeningen voor je organisatie? Bekijk dan het artikel over wat mean kinship is en de belangrijkste vragen over mean kinship op onze nieuwspagina of neem gerust contact met ons op.