Interview met Nicolette Jentink, penningmeester van rasclub Club du Griffon Vendéen des Pay-Bas.
Nicolette Jentink is dol op haar twee Grand Bassets Griffons Vendéen. “Ik vind vooral hun karakter zo leuk. Een Griffon gaat zijn eigen weg, want hij wil graag jagen en speuren. Het is daarom een mooie uitdaging om ze onder redelijk appèl te krijgen. Ik zeg een redelijk appèl, want als ze een konijn zien, gaan ze graag hun neus achterna! Ook zijn ze ontzettend vriendelijk. Omdat de jacht vroeger altijd in een meute ging, zijn ze ook niet agressief tegen andere honden. Het enige nadeel? Het is een uitdaging om een goede trimmer te vinden,” lacht ze.
Nicolette is penningmeester bij de Club du Griffon Vendéen des Pays-Bas. De club beheert de belangen van vier rassen: de Petit en Grand Basset Griffon Vendéen, Grand Griffon Vendéen en de Briquet Griffon Vendéen. “De Grand Griffon Vendéen wordt hier wel gehouden, maar nauwelijks mee gefokt. Dat komt waarschijnlijk omdat deze honden vrij groot zijn en daardoor minder populair zijn in Nederland. Ook de Briquet is weinig te vinden in ons land. Voor zover ons bekend worden ze niet in Nederland gefokt. In ons land zijn vooral de Petit Bassets heel populair. Maar vergis je niet hoor, want ook de Petit kan heel goed jagen!”
De Club bestaat al sinds 1985. “We hebben niet veel leden,” zegt Nicolette, “maar we zijn wel heel actief. Zo zijn er clubmatches, dagen om afstammelingen te keuren, familiedagen, wandelingen en natuurlijk de jacht. De jacht in Nederland bestaat vooral uit zweetwerk; zweet betekent ‘bloed’, dus met zweetwerk bedoelen we dat de honden bloedsporen volgen om wild op te sporen. Zweethonden worden daarom ook ingezet om bijvoorbeeld aangereden wild na een aanrijding op te sporen. Daardoor kunnen deze gewonde dieren behandeld worden, of uit hun lijden worden verlost. Enkele Griffons werken ook als reddingshond of doen aan mantrailing; het opsporen van zoekgeraakte personen. De jacht is voor de Griffon Vendéen heel belangrijk. Je moet hem niet alleen fysiek, maar ook geestelijk moe maken. Daarom gaan veel van onze leden ook naar het buitenland om daar aan jachtproeven mee te doen.”
De Club du Griffon Vendéen des Pays-Bas vindt het belangrijk om de geschiedenis van de honden goed bij te houden. Daarom kozen zij in de zomer van 2016 al voor ZooEasy om hun administratie online bij te houden. Nicolette vertelt: “Het is belangrijk om een zo breed mogelijk beeld van de geschiedenis van de verschillende rassen te hebben. Welke problemen met ziektes komen voor? Welke lijnen zijn verantwoordelijk? Hoe hoog is het inteeltpercentages? Als je dit goed bijhoudt, kan je hier je conclusies uit trekken. We vinden het daarom heel belangrijk om de geschiedenis en de gezondheid te monitoren.”
Zoals bij ieder hondenras, kent ook de Griffon Vendéen zijn eigen problemen. “De genenpool van bijvoorbeeld de Petit is niet zo breed. Daarom gebruiken we ook vaak reuen uit Zweden, Duitsland en Frankrijk. Maar je weet niet altijd wat je in huis haalt, want Frankrijk heeft een minder goede administratie dan landen zoals Zweden en Duitsland. De Petit heeft vaak last van oogproblemen. Ook epilepsie komt soms voor. Sommige problemen ontstonden al zeven generaties terug. We werken hard om dit op te sporen, zodat we dit in samenwerking met de fokkers uit het ras kunnen krijgen.”
Hoewel de clubleden langzamerhand grijzer worden, ziet Nicolette Jentink nog een mooie toekomst voor de Griffon Vendéen in Nederland: “Vooral de Petit doet het heel goed in ons land, omdat ze wat kleiner zijn dan de andere drie rassen. De anderen doet het vooral goed in landen waar de jacht nog levendig is. Vooral in Zweden en Frankrijk zijn Griffons steeds populairder als jachthond. Ook de Club zal er altijd wel blijven. We hebben niet heel veel leden, maar mensen komen nog steeds graag bij ons met vragen over nieuwe pups, het zoeken van een goede trimmer en fokadvies voor gezondere honden.”
Afbeelding: v.l.n.r. Grand Griffon Vendéen, Grand Basset Griffon Vendéen, Briquet Griffon Vendéen en Petit Basset Griffon Vendéen.